Ziektebeelden

Algemeen

Het specialisme Hematologie houdt zich bezig met alle aandoeningen van het bloed en bloedvormend weefsel (beenmerg, milt, thymus/zweverik en de lymfeklieren). Er wordt onderscheid gemaakt in goedaardige (benigne) en kwaadaardige (maligne) aandoeningen. 

Wilt u meer weten over de functie van het bloed en de bloedcellen?

Goedaardige aandoeningen

De hematoloog houdt zich bezig met de behandeling van stoornissen in de bloedstolling. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een tekort aan stollingsfactoren zoals bij hemofilie A en hemofilie B en de ziekte van Von Willebrand. Er kan ook sprake zijn van een tekort aan goed werkende rode bloedcellen (bijvoorbeeld bij Sikkelcelziekte). Meer informatie over uw ziekte. Daarnaast is de hematoloog betrokken bij de zorg voor patiënten die bloedtransfusies nodig hebben.

Kwaadaardige ziektes

De hematoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met diverse kwaadaardige aandoeningen van het bloed en bloedvormend weefsel. Voorbeelden van kwaadaardige ziektes zijn acute leukemie, chronische leukemie en maligniteiten van de lymfklieren, zoals de ziekte van Hodgkin en het non-Hodgkinlymfoom. Meer informatie over uw ziekte, de diagnostiek, behandeling en het behandelteam 

Sluit de enquête