Algemeen

Het specialisme Hematologie houdt zich bezig met alle aandoeningen van het bloed en bloedvormend weefsel (beenmerg, milt, thymus/zweverik en de lymfeklieren). Er wordt onderscheid gemaakt in goedaardige (benigne) en kwaadaardige (maligne) aandoeningen. Meer informatie over de functie van het bloed en de bloedcellen is beschikbaar via www.hematologienederland.nl.  


Goedaardige aandoeningen

De hematoloog houdt zich bezig met de behandeling van stoornissen in de bloedstolling. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een tekort aan stollingsfactoren zoals bij hemofilie A en hemofilie B en de ziekte van Von Willebrandt. Er kan ook sprake zijn van een tekort aan goed werkende rode bloedcellen (bijvoorbeeld bij Sikkelcelziekte). Meer informatie over goedaardige hematologische aandoeningen vindt u op de website van www.hematologienederland.nl. Daarnaast is de hematoloog betrokken bij de zorg voor patiënten die bloedtransfusies nodig hebben.

Kwaadaardige ziektes

De hematoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met diverse kwaadaardige aandoeningen van het bloed en bloedvormend weefsel. Voorbeelden van kwaadaardige ziektes zijn chronische en acute leukemieën en maligniteiten van de lymfklieren, zoals de ziekte van Hodgkin en het non-Hodgkinlymfoom. Voor meer informatie over kwaadaardige ziektebeelden verwijzen wij u naar de website van www.hematologienederland.nl. Meer informatie over de diagnostiek, behandeling en het behandelteam van het Maastricht UMC+ vindt u op de website van het Oncologiecentrum

 

 

 

 

Sluit de enquête