Diagnostiek

Diagnostiek 
Bij het diagnosticeren van hematologische ziektebeelden staat bloedonderzoek centraal. Hiervoor wordt samengewerkt met diverse laboratoria.

Beenmergbiopt
Beenmergpunctie

Bloedcellen (rode bloedcellen, trombocyten en witte bloedcellen) worden aangemaakt in het beenmerg. Voor de diagnostiek is het van belang dat het beenmerg wordt onderzocht. Meestal is dit het beenmerg van het bekken of het sternum. Dit gebeurt door middel van een beenmergpunctie. Het onderzoek vindt plaats op het Dagcentrum of op de verpleegafdeling. Afhankelijk van het verkregen materiaal (beenmergaspiraat of botbiopt) kan de uitslag 1-2 dagen of 5 werkdagen duren. Vaak zal radiologische onderzoek nodig zijn om te controleren welke organen betrokken zijn bij het ziekteproces en om de ingezette therapie te evalueren.

Voor meer informatie over de diagnostiek van de ziektebeelden leukemie, lymfeklierkanker, multipel myeloom, myeloproliferatieve neoplasie en myelodysplastisch syndroom, de behandeling en het behandelteam van het Maastricht UMC+ verwijzen wij u naar de website van het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+.

Sluit de enquête