Hemofiliebehandelcentrum

Het hemofiliebehandelcentrum (HBC) van het Maastricht UMC+ vormt samen met Radboudumc  (Nijmegen) en Maxima Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven) het overkoepelende HemofilieBehandelCentrum Nijmegen-Eindhoven-Maastricht (HBC-NEM).

Op deze website leest u meer over het hemofiliebehandelcentrum van het Maastricht UMC+.  Het Maastricht UMC+ is een expertisecentrum voor Hemofilie en von Willebrand en per 1 oktober 2022 ook expertisecentrum voor Trombopathie. 

Wat doen we binnen het hemofiliebehandelcentrum?

Het hemofiliebehandelcentrum diagnosticeert, behandelt en begeleidt volwassenen en kinderen met hemofilie en aanverwante stollingsstoornissen. In het hemofiliebehandelcentrum is de zorg voor kinderen en volwassenen geïntegreerd. Volwassenen worden behandeld door een internist-hematoloog (hemofiliebehandelaar volwassen), kinderen door een kinderarts-hematoloog (hemofiliebehandelaar kinderen). U en/of uw kind wordt tijdens de behandeling begeleid door een hemofilieverpleegkundige.

Multidisciplinair team

Stollingsziekten kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid en voor het dagelijkse leven van u en/of uw kind. De zorg wordt gegeven door een multidisciplinair team. Dat wil zeggen dat het behandelteam naast de hemofiliebehandelaren bestaat uit een hemofilieverpleegkundige, laboratoriumspecialisten en een fysiotherapeut. Direct aan dit team verbonden zijn maatschappelijk werkers, orthopedische chirurgen, infectiespecialisten, kaakchirurgen, gynaecologen en een klinisch geneticus. Zo nodig worden er nog andere specialisten bij de behandeling betrokken. We zorgen dat we samen een brede aanpak hebben van de behandeling van u en/of uw kind. Meer informatie over het team

Spreekuren

Afhankelijk van de ernst van uw stollingsstoornis, het aantal bloedingen en de intensiteit van de behandeling bekijken we hoe vaak u voor controle op het HBC-spreekuur wordt uitgenodigd. Na de spreekuren stellen we voor iedere patiënt een persoonlijk behandelplan op. Naast de reguliere policontroles heeft het hemofiliebehandelcentrum speciale spreekuren voor patiënten met ernstige hemofilie. De zogenaamde carrousel-poli is 2 maal per jaar op vooraf vastgestelde data. Tijdens dit spreekuur heeft u naast een (controle)afspraak bij de hemofiliebehandelaar en de hemofilieverpleegkundige ook een afspraak bij de fysiotherapeut. Eventueel wordt u doorverwezen naar andere hulpverleners uit het hemofiliebehandelteam. 

Bij het naderen van de leeftijd van 18 jaar zal er een speciaal transitiespreekuur ingepland worden waarbij u en uw kind gezien wordt door zowel de kinder hemofiliebehandelaar als de volwassen hemofiliebehandelaar die de zorg gaat overnemen. Hierbij is ook de volwassen hemofilieverpleegkundige aanwezig.
 

 

Contact
Nieuws
  • MUMC+ expertisecentrum voor Hemofilie, von Willebrand ziekte en Trombopathie

    In  2021 werd het hemofiliebehandelcentrum Maastricht UMC+ door de NFU erkend als Expertisecentrum voor Hemofilie en aanverwante stoornissen. Naast de ziektebeelden hemofilie en von Willebrand zijn wij zeer verheugd dat per 1 oktober 2022 het Expertisecentrum Trombopathie hieraan toegevoegd is!

    Het hemofiliebehandelcentrum Maastricht UMC+ is als onderdeel van het HBC-Nijmegen-Eindhoven-Maastricht verantwoordelijk voor de zorg voor patiënten in het MUMC+ met een erfelijke of verworven bloedingsziekte waaronder hemofilie, von Willebrand ziekte en trombopathie.

    Met de prettige samenwerking tussen de afdelingen Hematologie, Kindergeneeskunde-hematologie, het Centraal Diagnostisch Laboratorium en de facultaire afdeling Biochemie, streeft het MUMC+ Expertisecentrum voor Hemofilie en aanverwante stoornissen naar excellente patientenzorg, state- of-the-art diagnostiek, innovatieve research en onderscheidend onderwijs op het gebied van bloedingen en bloedingsziekten.

  • We zijn begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de verschillende vaccinaties. Werkt het vaccin (goed) bij patiënten met een stollingsstoornis en zijn er bepaalde aandachtspunten? In deze Webinar vertellen we u er meer over.

  • Door problemen met de productie van Octostim is dit product voorlopig niet meer leverbaar. Het alternatief is intraveneuze toediening van DDAVP in het ziekenhuis. Lees hierover meer.

  • Afgelopen periode zijn diverse webinars georganiseerd. Deze kunt u terugkijken. Klik hier.  

     

Sluit de enquête