Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Patiëntenzorg

Hemofiliebehandelcentrum

Het hemofiliebehandelcentrum (HBC) van het Maastricht UMC+ vormt samen met Radboudumc (Nijmegen) en Maxima Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven) het overkoepelende HemofilieBehandelCentrum Nijmegen-Eindhoven-Maastricht (HBC-NEM). 

Wat doet het hemofiliebehandelcentrum?

We begeleiden en behandelen volwassenen en kinderen met hemofilie en zeldzame aanverwante bloedstollingsziekten.

Speciale spreekuren

Er zijn speciale spreekuren waarbij u of uw kind gezien worden door de internist-hematoloog of de kinderarts-hematoloog én/of een hemofilieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Na deze spreekuren stellen we voor iedere patiënt een persoonlijk behandelplan op.
Afhankelijk van de ernst van uw stollingsstoornis, het aantal bloedingen en de intensiteit van de behandeling bekijken we hoe vaak u voor controle op het HBC-spreekuur wordt uitgenodigd.

Multidisciplinair team

Naast de hemofiliebehandelaar, verpleegkundig specialist (i.o.) en hemofilieverpleegkundige zijn ook andere specialismen aanwezig met het aandachtsgebied stollingsstoornissen. Denk hierbij aan het laboratorium en fysiotherapie. We zorgen dat we samen een brede aanpak hebben van de behandeling van u en/of uw kind.

 

Aandoeningen

Hemofilie

 • Hemofilie: wat is het?

  Hemofilie is een aangeboren, zeldzame, erfelijke stollingsziekte. Bij hemofilie stolt uw bloed minder goed, bij de meeste mensen stopt een wondje na een paar minuten met bloedingen, echter wanneer u hemofilie heeft gebeurd dat niet. Het bloed bevat onvoldoende stollingsfactor. Stollingsfactor is een stof die ervoor zorgt dat het bloed stolt.  Hierdoor kan u dus meer last hebben van bloedingen, dit noemen we ook wel verhoogde bloedingsneiging.
  Er kan onderscheid gemaakt worden tussen hemofilie A en B, het verschil zit in het soort stollingsfactor dat u niet heeft of te weinig heeft. Bij hemofilie A is dit Factor VIII (8) en bij hemofilie B is dit Factor IX (9).
  Afhankelijk van de hoeveelheid stollingsfactor die u mist kan bepaald worden of er sprake is van ernstige, matig-ernstige of milde hemofilie.

 • Symptomen

  Afhankelijk van de ernst van de hemofilie kunt u merken dat u sneller blauwe plekken heeft en langer bloedt na een kleine verwording, na een bezoek aan de tandarts of bij een operatie. Typisch zijn bloedingen in spieren en gewrichten die u kunt krijgen bij stoten of botsen. Ook kunnen bloedingen spontaan ontstaan.
  Indien er gedacht wordt aan een bloedstollingsziekte zal er uitgebreid bloedonderzoek bij u gedaan worden.

 • Erfelijkheid

  Hemofilie komt bijna alleen bij mannen voor. Vrouwen zijn draagster van hemofilie en geven de ziekte door (geslachtsgebonden overerving), zelf hebben vrouwen bijna nooit klachten.
  Kinderen kunnen we voor de geboorte al onderzoeken op hemofilie. Kinderen met hemofilie krijgen zeer snel blauwe plekken en huilen meer. Aangezien hemofilie zeer zeldzaam is, zal een arts niet meteen aan hemofilie denken.

  Meer informatie over Hemofilie

Fibrinolyse stoornissen

Bernard-Soulier Syndroom

Ziekte van Von Willebrand

 • Ziekte van Von Willebrand: wat is het?

  De ziekte van Von Willebrand (VWD) is de meest voorkomende stollingsafwijking van het bloed.
  Er is een tekort aan het stollingseiwit von Willebrandfactor (VWF). Hierdoor stolt het bloed moeilijker en kunnen bloedingen ontstaan. De meeste mensen hebben weinig last van de ziekte. De ziekte van Von Willebrand komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

 • Symptomen

  De meest bekende klachten bij de ziekte van von Willebrand zijn de slijmvliesbloedingen (neus- en tandvleesbloedingen) en huidbloedingen (blauwe plekken). Vrouwen kunnen last hebben van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen er ook spier- en gewrichtsbloedingen voorkomen.
  Bij het ingrepen (trekken van kiezen, operaties), ongelukken of na een bevalling bestaat er een verhoogd risico op nabloeden. Daarom is het belangrijk dat u bij de specialist aangeeft dat er contact opgenomen moet worden met het HBC om voor u een behandelplan op maat te maken.

  Meer informatie over de ziekte van Von Willebrand

Factor deficienties

Trombopathie

Ziekte van Glanzmann

Volgt 

Sluit de enquête