Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Patiëntenzorg

Hemofiliebehandelcentrum

Het hemofiliebehandelcentrum (HBC) van het Maastricht UMC+ vormt samen met Radboudumc  (Nijmegen) en Maxima Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven) het overkoepelende HemofilieBehandelCentrum Nijmegen-Eindhoven-Maastricht (HBC-NEM). Op deze website leest u meer over het hemofiliebehandelcentrum van het Maastricht UMC+. 

Wat doen we binnen het hemofiliebehandelcentrum?

Het hemofiliebehandelcentrum diagnosticeert, behandelt en begeleidt volwassenen en kinderen met hemofilie en aanverwante stollingsstoornissen. In het hemofiliebehandelcentrum is de zorg voor kinderen en volwassenen geïntegreerd. Volwassenen worden behandeld door een internist-hematoloog (hemofiliebehandelaar volwassen), kinderen door een kinderarts-hematoloog (hemofiliebehandelaar kinderen). U en/of uw kind wordt tijdens de behandeling begeleid door een hemofilieverpleegkundige.

Multidisciplinair team

Stollingsziekten kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid en voor het dagelijkse leven van u en/of uw kind. De zorg wordt gegeven door een multidisciplinair team. Dat wil zeggen dat het behandelteam naast de hemofiliebehandelaren bestaat uit een hemofilieverpleegkundige, laboratoriumspecialisten en een fysiotherapeut. Direct aan dit team verbonden zijn maatschappelijk werkers, orthopedische chirurgen, infectiespecialisten, kaakchirurgen, gynaecologen en een klinisch geneticus. Zo nodig worden er nog andere specialisten bij de behandeling betrokken. We zorgen dat we samen een brede aanpak hebben van de behandeling van u en/of uw kind. Meer informatie over het team

Spreekuren

Afhankelijk van de ernst van uw stollingsstoornis, het aantal bloedingen en de intensiteit van de behandeling bekijken we hoe vaak u voor controle op het HBC-spreekuur wordt uitgenodigd. Na de spreekuren stellen we voor iedere patiënt een persoonlijk behandelplan op. Naast de reguliere policontroles heeft het hemofiliebehandelcentrum speciale spreekuren voor patiënten met ernstige hemofilie. De zogenaamde carrousel-poli is 2 maal per jaar op vooraf vastgestelde data. Tijdens dit spreekuur heeft u naast een (controle)afspraak bij de hemofiliebehandelaar en de hemofilieverpleegkundige ook een afspraak bij de fysiotherapeut. Eventueel wordt u doorverwezen naar andere hulpverleners uit het hemofiliebehandelteam. 

Bij het naderen van de leeftijd van 18 jaar zal er een speciaal transitiespreekuur ingepland worden waarbij u en uw kind gezien wordt door zowel de kinder hemofiliebehandelaar als de volwassen hemofiliebehandelaar die de zorg gaat overnemen. Hierbij is ook de volwassen hemofilieverpleegkundige aanwezig.
 

 

Nieuws

  • We zijn begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de verschillende vaccinaties. Werkt het vaccin (goed) bij patiënten met een stollingsstoornis en zijn er bepaalde aandachtspunten? In deze Webinar vertellen we u er meer over.

  • Door problemen met de productie van Octostim is dit product voorlopig niet meer leverbaar. Het alternatief is intraveneuze toediening van DDAVP in het ziekenhuis. Lees hierover meer.

  • Afgelopen periode zijn diverse webinars georganiseerd. Deze kunt u terugkijken. Klik hier.  

     

Sluit de enquête